Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τα 10 καλύτερα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε στη Νάξο

Ατελείωτες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, μαγευτικά χωριά, υπέροχη ιστορία με πολλά μνημεία, όμορφα και εξωτικά άγρια ​​τοπία και παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, κάνουν τη Νάξο έναν μοναδικό προορισμό που μπορεί να ικανοποιήσει κάθε ταξιδιώτη. Εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα μέρη που πρέπει πραγματικά να εξερευνήσετε στη Νάξο!

1. Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου βρίσκεται στη Χώρα Νάξου, στην καρδιά του νησιού. Βρίσκεται σε ένα καλά διατηρημένο βενετσιάνικο κτήριο, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και έχει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Το μουσείο φιλοξενεί αντικείμενα από την περίοδο μεταξύ των νεολιθικών και των παλαιοχριστιανικών περιόδων. Οι διαδοχικοί πολιτισμοί που άνθισαν αντιπροσωπεύονται από μια πλούσια συλλογή κεραμικών, αγαλμάτων, αγγείων και ειδώλων που θα σας συναρπάσουν.

2. Γεωλογικό Μουσείο Απείρανθου

Το Γεωλογικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1964 και αρχικά λειτούργησε για τέσσερα χρόνια, μέχρι το 1968. Αναστηλώθηκε το 1987, αρκετά χρόνια μετά το τέλος της ελληνικής δικτατορίας, μετά από την πρωτοβουλία του Μανώλη Γλέζου που δωρίζει την προσωπική του συλλογή πετρωμάτων και απολιθωμάτων. Το μουσείο προσελκύει πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο με τα σπάνια εκθέματά του, τα οποία περιλαμβάνουν σμύριδα, το περίφημο τοπικό σκούρο μάρμαρο, μετεωρίτες και απολιθώματα, που χρονολογούνται ακόμη και πριν από 70.000 χρόνια.

3. Πορτάρα

Η Πορτάρα είναι η μεγάλη μαρμάρινη πύλη που δεσπόζει στο νησί Παλατιά, η οποία σήμερα συνδέεται με τη Χώρα Νάξου, και είναι το μόνο κατάλοιπο του ναού αφιερωμένο στον Απόλλωνα, που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα π.Χ. Φυσικά, μιλάμε για το εμπορικό σήμα της Νάξου και το πρώτο πράγμα που θα δείτε από το πλοίο καθώς πλησιάζετε στο νησί. Η πύλη, που ονομάζεται Πορτάρα, μπορεί να είναι ένα μικρό κομμάτι του ατελείωτου ναού, αλλά χρειάζεται μόνο η φαντασία σας να αναδημιουργήσετε το ένδοξο αρχαίο ελληνικό παρελθόν.

4. Ενετικά φρούρια

Κατά την αρχαιότητα, τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και το Ιόνιο πέλαξαν από φρούρια για να προστατευτούν από πειρατές και ξένους εισβολείς. Το ίδιο ισχύει και για τη Νάξο, καθώς η αρχιτεκτονική ταυτότητα του νησιού περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό βενετσιάνικων φρουρίων. Όλα αυτά τα φρούρια χτίστηκαν χρησιμοποιώντας πέτρα Ναξίας, με γλυπτά στην επιφάνειά τους, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν μιλάμε μόνο για έναν τρόπο προστασίας, αλλά και για σημαντικά πολιτιστικά μνημεία. Τα πιο γνωστά φρούρια της Νάξου είναι ο Πύργος του Γλέζου στη Χώρα της Νάξου, ο Πύργος του Φραγκοπούλου στο Κουροχώρι και ο Πύργος της Αγίας δίπλα στο ομώνυμο μοναστήρι.

5. Το μοναστήρι της Παναγίας της Δροσιανής

Ένας από τους σημαντικότερους προχριστιανικούς ναούς του νησιού χτίστηκε στην περιοχή μεταξύ της Τραγαίας και της Μονής κατά τον 6ο αιώνα. Η Παναγία Δροσιανή είναι αφιερωμένη στην «Παναγία της βροχής», η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, απάντησε στις προσευχές των ντόπιων που της ζήτησαν βοήθεια με μια ξηρασία που πλήττει το νησί για χρόνια. Στους τοίχους του ναού θα δείτε καλά διατηρημένους πίνακες, που χρονολογούνται από την περίοδο μεταξύ του 7ου και του 14ου αιώνα, και αντιπροσωπεύουν διάφορους αγίους και τον Ιησού Χριστό.

6. Χώρα Νάξου

Η πόλη της Χώρας της Νάξου, η καρδιά του νησιού, είναι μια από τις πιο γραφικές πόλεις των Κυκλάδων και ο πιο διάσημος τουριστικός προορισμός του νησιού. Σήμερα είναι ένα παραδοσιακό αλλά μοντέρνο μέρος, με παραδοσιακούς λευκούς οίκους, στενά δρομάκια, επιρροές από τον ενετικό και μυκηναϊκό πολιτισμό, καθώς και μια ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή, με μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων, μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, καταστήματα και μπουτίκ για όλες τις προτιμήσεις και τις τσέπες.

7. Φιλότι

Το Φιλότι είναι το μεγαλύτερο χωριό της Νάξου και ο δεύτερος πιο πυκνοκατοικημένος οικισμός του νησιού, μετά τη Χώρα Νάξου. Το νησί είναι πολιτιστικά αναπτυγμένο και εξυπηρετεί τους τουρίστες με πολλά εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα λαϊκής κουλτούρας. Το ορόσημο του Φιλότι είναι η μεγάλη πλατεία του με το παλιό πλατάνι που προσφέρει απλόχερα φυσική σκιά στον επισκέπτη που χρειάζεται ένα μέρος για να χαλαρώσετε, μακριά από τα πλήθη.

8. Άγιος Προκόπιος

Μία από τις καλύτερες ελληνικές, ίσως και ευρωπαϊκές, παραλίες βρίσκεται 5 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Νάξου. Η απέραντη ακτή της έχει μήκος 1,5 χιλιόμετρα, με λευκή άμμο και σπάνια φυσική ομορφιά. Ο Άγιος Προκόπιος είναι καλά οργανωμένος, εξοπλισμένος με ομπρέλες και ξαπλώστρες και είναι επίσης διαθέσιμος για θαλάσσια σπορ.

9. Άγιος Γεώργιος

Σε μια ανάσα από την πόλη της Νάξου θα βρείτε την παραλία του Αγίου Γεωργίου, μια πολυσύχναστη αμμώδη παραλία με ρηχά νερά. Προτιμάται από οικογένειες για τον προαναφερόμενο λόγο και επειδή είναι καλά εξοπλισμένο, προστατεύεται από τον άνεμο και διαθέτει πολλά κοντινά φιλικά μπαρ και εστιατόρια.

10. Ψιλή Άμμος

Μετά την παρουσίαση δύο «mainstream» παραλιών, η τρίτη θέση ανήκει σε μια εναλλακτική, όχι τόσο τουριστική. Θα βρείτε την ειδική παραλία Ψιλή Άμμος στην ανατολική πλευρά της Νάξου, ανάμεσα στη Μουτσούνα και τον Πάνορμο, με πολλά ψηλά δέντρα που δημιουργούν ένα τροπικό, απομονωμένο τοπίο, ιδανικό για όσους αναζητούν απόλυτη ησυχία και χαλάρωση.